Žiaci Spojenej školy ukončili projekt vysádzania stromčekov výstavou

25.06.2010 Poprad

Poprad 25. júna (TASR) – Žiaci tretích ročníkov bilingválnej sekcie Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade dnes ukončili projekt, v rámci ktorého vysádzali stromčeky vo Vysokých Tatrách.
Počas jedného májového týždňa sa im podarilo vysadiť v lokalite Spálenisko nad Tatranskými Zrubmi viac ako 4300 sadeníc stromčekov rôznych druhov.
\"Je to projekt realizovaný na to, aby sa žiaci nielen učili v triedach, ale aj niečo dokázali. Trval jeden týždeň, od 17. do 21. mája a počas neho sa žiaci najprv v budove Štátnych lesov Tatranského národného parku na prácu pripravili teoreticky, \" priblížil vedúci bilingválnej sekcie gymnázia Paul Schlechtriemen. Potom vysádzali stromčeky priamo v teréne. Vyvrcholením projektu je výstava, ktorú žiaci na dnes pripravili pre svojich mladších kolegov zo základných škôl v Poprade.
Študenti bilingválnej sekcie sa témou lesa zaoberali aj na vyučovacích hodinách. \"Nejde len o zemepis, okrem neho sa lesu venovali aj na hodinách biológie a nemčiny, \" konkretizoval Schlechtriemen. Ďalej uviedol, že žiaci počas hodín, na ktorých si pripravili plagáty a texty k danej téme, pracovali veľmi usilovne. \"Som nadšený ich prácou v teréne, pracovali aj počas nie veľmi priaznivého počasia a fotodokumentácia, ktorá je na tejto výstave, to jednoznačne dokazuje, \" vyzdvihol. Súčasťou výstavy je tiež krátky film, sčasti v slovenčine a sčasti v nemčine, ktorý priblíži žiakom základných škôl celý proces realizácie projektu.
Prvotným cieľom projektu bolo vysadiť 5600 sadeníc, ale niektoré deti ochoreli a okrem toho tiež neprialo počasie. Konečným výsledkom je tak viac ako 4300 nových stromčekov, ktoré budú rásť na území zasiahnutom veternou kalamitou v roku 2004. Väčšina žiakov dostane za svoju aktivitu aj pamätný list podpísaný veľvyslancom nemeckej republiky na Slovensku Axelom Hartmannom, ktorý bol tvorcom myšlienky projektu. Sám v prvý deň vysadil niekoľko stromčekov spolu s ministrom pôdohospodárstva SR Vladimírom Chovanom. Okrem toho sa mu podarilo aj zabezpečiť sponzorov na pokrytie finančných nákladov.
\"Chceli sme týmto projektom prispieť k väčšiemu počtu stromov v Tatrách, aby na jednej strane vyrábali viac kyslíka a na druhej strane nám spríjemňovali pobyt v horách, \" povedala jedna zo žiačok 3. ročníka Monika Talafová. Študentom sa vysádzanie stromčekov veľmi páčilo a sú spokojní s priebehom celej realizácie tohto environmentálneho projektu. Výstavou, ktorá dnes prebieha v telocvični Spojenej školy Dominika Tatarku na ulici Mládeže v Poprade, chcú k podobnej činnosti motivovať aj žiakov nižších ročníkov, predovšetkým základných škôl.
 

Vyberte región